Kraakt u maar!

De OV-chipkaart kan gekraakt worden. Dat wisten we al, maar de eerste kraak werd gezet door een stelletje opper-nerds, compleet met promoties in beta-studies en supercomputers. Het scheen ook met een gewone laptop te kunnen, maar ook dat deed weinig alarmbellen rinkelen. Deze week werden we opgeschrikt door een tweede kraak. Met behulp van een simpele lezer van drie tientjes en Linux kan iedereen de kaart kraken. Tijd om eens flink in paniek te raken. De PVV heeft al kamervragen gesteld over dit wanbeleid.
Wie de tekst met de kraakinstructie goed leest, komt echter tot een andere conclusie dan de PVV. De kraakinstructie is vrij onschadelijk. Ten eerste gaat hij wel over het openbreken van de gegevens op de OV-chipkaart, maar niet over het manipuleren er van. Zolang het tweede deel van de kraak niet geschreven is, is de kraak nog tamelijk onschuldig. Sterker nog, de tekst roept om op de kaart vooral niet te manipuleren. Een tweede opmerking hierbij is het feit dat de kaart gekraakt moet worden met behulp van Linux. Mijn computer draait onder Ubuntu, Linux dus, en ik ben regelmatig aan het uitleggen wat Linux is en dat ik geen wereldvreemde nerd ben. Hoewel Linux niet echt veel gebruikt wordt, zijn er meer dan genoeg mensen die prima met Liux overweg kunnen en dus in staat zijn om de OV-chipkaart te kraken.
De paniekvoetbal van de PVV is wel en niet terecht. Als ze verstandig waren geweest, hadden ze andere vragen gesteld. Het is een kwestie van tijd voordat iemand het tweede deel van de kraak, het manipuleren van de gegevens op de kaart, ontwikkelt en op internet zet. En wel een versie die je ook kunt snappen als je niet bent gepromoveerd in de informatica. Wie een beetje handig is met Linux en niet bang is voor wat crimineel gedrag, heeft dan goud in handen. Die kan tegen betaling kaarten hacken en doorverkopen, een vergelijkbare branche als de telefoons met gekraakte sim-kaarten. Misschien is het toch tijd voor OV-cipkaartmaker TransLinksystems om een andere chip te gaan gebruiken.

1 reactie

Opgeslagen onder Karolien, Uncategorized

Een Reactie op “Kraakt u maar!

  1. Wieke

    Conservatief, maar ik sta hier nog steeds achter: http://www.ov-stripkaart.nl/

Plaats een reactie